Přeskočit na obsah

Višňovka, místo k setkávání

Přesně tři roky od zrodu první myšlenky na oživení tehdy zpustlého obecního sadu Višňovka v Lešanech nyní s radostí a vděčností pozorujeme, jak se tento prostor proměňuje. Sad díky pomoci, pozornosti a péči mnoha dobrovolníků ožívá a stává se místem k setkávání, hrám, tvoření i relaxaci.

Kromě pravidelných pracovních brigád a sousedských akcí, o kterých vás pravidelně informujeme, se na podzim tohoto roku zrodil další typ aktivity v sadu. Parta maminek a dětí z Lešan a okolí se začala pravidelně každou středu odpoledne setkávat ve Višňovce. Ačkoliv nový školní rok jako vždy nabízel řadu příležitostí, jak dětem zorganizovat a zaplnit volný čas, dala tato skupina přednost svobodné hře v přírodě za humny.

Volná hra v tlupě kamarádů v rozpětí 0–7 let přináší dětem radost, umožňuje jim testovat své hranice ve vztahu k ostatním i k sobě samým, a to bez okamžité korekce a řízení rodičem nebo jiným vychovatelem. To vše v bezpečném prostoru, kde je pomoc vždy nablízku. Zároveň na každé setkání připravila některá z maminek drobnou tvořivou aktivitu, která zabavila děti i rodiče. A tak vznikly krátké animované vteřiny, listové vitrážky do oken nebo otisky listů a jejich akvarelové variace.

Přes zimu, kdy je venku brzy tma, se společné středy ve Višňovce konat nebudou a navážeme na ně zase na jaře. Pokud se chcete zapojit, realizovat své nápady na aktivity se skupinou dětí v přírodě, či se jen tak na chvíli uprostřed týdne zastavit a užívat si malých věcí, na které jednou budete vzpomínat jako na ty velké, přidejte se. Jste vítáni! Sledujte naši stránku www.facebook.com/lesanskysad, kde zveřejňujeme informace o aktuálním dění.

Srdečně vás zveme na nejbližší událost ve Višňovce – na Vánoční setkání, které se bude konat v sobotu 21. prosince od 14 hodin. Přijďte si odpočinout od předvánočního shonu a naladit se na svátky díky sousedskému svařáku, trdelníkům pečeným na ohni, punči pro děti či adventním a vánočním písním v podání nelahozeveského pěveckého sboru. Vzorky domácího cukroví jsou vítány.

Krásné Vánoce a do nového roku hodně zdraví, štěstí a lásky přeje Lešanský sad – komunitní spolek.

Klára Šlehoferová
Petra Tajčová

Foto: Klára Šlehoferová