Přeskočit na obsah

Lešanské čarodějnice letos opět se stezkou pro děti

Pálení čarodějnic nad Višňovkou má v Lešanech již dlouhou tradici. Spolek Lešanský sad nad touto akcí převzal záštitu letos podruhé. Podle ohlasů organizačního týmu a návštěvníků hodnotíme akci jako velmi úspěšnou a příjemnou.

Od 16 do 18 hodin byla pro děti připravena čarodějnická stezka v příjemném prostředí Višňovky, kde si děti mohly vyzkoušet nejrůznější úkoly a aktivity – házení bramborou a cibulí do kotlíku s čarodějem Išamem, slalom na koštěti s čarodějkou Zafrinou, pavoučí stezku u čarodějky Luciferdy, míchání a ochutnávku lektvarů s čarodějkou Ganymedou a pomocnicí Micimutr, hledání v kouzelném kotlíku s čarodějkou Morganou, poznávání rostlin s čarodějem Blašníkem a čarodějkou Belladonou či čarodějnický fotoateliér s malováním na obličej s čarodějkami Zlababou a Petronelou a malými pomocnicemi Dorotkou a Ninou-Hermionou. V dílničce u čarodějky Zuzuldy se děti podílely na stavbě, oblékání a zkrášlování čarodějnice, která byla následně obřadně spálena na velké hranici.

Při absolvování stezky děti sbíraly razítka na kartičku, kterou vlastnoručně ilustrovala a vymyslela čarodějka Zlababa (Terezka Krsová). Z druhé strany kartičky byla navíc připravena poznávačka jedovatých rostlin s nápovědou přímo v sadu. S vyplněnou kartičkou nakonec běžely děti k čarodějovi Dobrodějovi a Ušoplešounovi, kteří ji zodpovědně zkontrolovali a dali dětem zaslouženou sladkou odměnu.

Děti s nejlepšími maskami byly navíc oceněny večer před zapálením hranice. Bylo těžké vybírat nejlepší kostýmy, protože většina dětí přicházela už z domova překrásně vyzdobená a některé děti si dokonce vzaly i kouzelnické hůlky, které si zde vyrobily loni. Kromě malých čarodějnic a čarodějů přišli do sadu i kovbojové, kočičky, vlci a víly.

Po celou dobu akce skvěle fungoval stánek s občerstvením a milou obsluhou, kde si lidé mohli zakoupit nejrůznější nápoje i buřty na oheň. Osvědčilo se používání vratných kelímků či vlastních sklenic. Tím se podstatně minimalizoval odpad. Je namístě také poděkovat všem, kteří se na akci jakkoliv podíleli. Je nutné vyzdvihnout práci dobrovolníků, kteří se o prostor Višňovky pravidelně a obětavě starají a vytvářejí tak prostor, kde se taková akce může konat.

Máme radost, když slyšíme nebo čteme pozitivní reakce od návštěvníků, to nás motivuje dělat tyto akce znovu a lépe. Již teď přemýšlíme o čarodějnické stezce 2024.

Petra Tajčová