Přeskočit na obsah

„Višňovkářské“ ohlédnutí za posledním rokem v sadu

Během letošního roku se nám podařilo v termínu dokončit terasu se zastřešením. Zpočátku jsme měli vůči tomuto projektu velký respekt a dalo nám spoustu práce se jenom dohodnout na jeho budoucí podobě, ale v lednu jsme po velké spolkové schůzi rozhodli, že do toho jdeme, a dobře jsme udělali! Peníze jsme sehnali díky naší předsedkyni spolku Petře Tajčové a její vynikající schopnosti vytvářet úspěšné žádosti o granty, v tomto případě od Nadace Via, programu „Místo, kde žijeme“.

Nyní máme rozšířené zázemí pro činnosti spolku, zejména při nepřízni počasí, a prostor se dá skvěle využít pro „venkovní vyučování“, na které se už těší děti i paní učitelky z naší základní školy. A nejen to! Máme z terasy opravdu velkou radost.

Kromě již zmíněné terasy jsme v průběhu roku spravovali Višňovku v klasickém zahradním rytmu: Nejdříve na jaře pravidelný úklid, poté sekání trávy, a především odstraňování akátových náletů, které jsou schopné bez tohoto zákroku naši Višňovku do jednoho roku úplně pozřít!

Letos jsme také poprvé jako spolek pořádali Lešanské Čarodějnice. Pak následoval „akce roku“ Svatojánská Višňovka (to už jsme měli bar a pohoštění na naší nové terase, ale ještě bez zastřešení). Poté následoval klasický letní klid, během kterého se ale letos zrodilo něco nového a velice zajímavého: pravidelné večerní cvičení jógy, a to také především díky nové terase, která v tomto případě slouží jako perfektní podlaha pro cvičence, kteří během jógového protahování mohli sledovat pomalu plující mraky na obloze, prostě nádhera!

Na podzim jsme se zase všichni opřeli do práce a pokračovali jsme v přípravě sadu na zimu. Během Svatojánské Višňovky jsme se seznámili s naším novým kamarádem, arboristou Davidem Fenclem a domluvili se s ním, že se nám postará o odborné prořezání celého sadu. A právě na podzim k nám přijel znovu, již pracovně. Během několika hodin se společně se svým kolegou postaral o všechny stromy, které to potřebovaly.

Na konci podzimu jsme už měli hotovou konstrukci zastřešení terasy a během několika málo brigád navíc jsme práci dokončili pokrytím střešním materiálem.

Byl to skvělý rok v sadu a my jsme moc rádi, že toho všeho můžeme být součástí, mnohokrát děkujeme za všechnu pomoc a podporu všem, kteří se zapojili, včetně samotné obce Nelahozeves, bez které by nebylo vůbec nic.

Daniel Krs