Přeskočit na obsah

Svatojánská Višňovka oslavila příchod léta

Svatojánská Višňovka se během let stala tradiční sousedskou oslavou letního slunovratu, kterou ve Višňovce pořádá spolek Lešanský sad. Letošní, již 6. ročník, připadl na sobotu 25. června.

I přes velmi nepředvídatelné deštivé počasí panovalo ve spolku odhodlání Svatojánskou Višňovku uspořádat. Pro „mokrou variantu“ byly připraveny zahradní stany i plachty. Vydatně pršelo až do 15 hodin, kdy akce oficiálně začínala, ale poté bylo počasí až na několik menších přepršek stabilní. Během chvilky se mokrá Višňovka oblékla do svátečního a program mohl začít.

Děti si užily autorské divadelní představení místní umělkyně Terezy Popkové. Ta ze svého kouzelného kufru vytahovala příběhy, na kterých ukázala, že i v malé vesničce, jako je Nelahozeves, najdeme otisk velkých světových dějin. Dozvěděli jsme se, že když během třicetileté války táhli z Prahy přes Nelahozeves Švédové s ukradenou Ďáblovou biblí, největší rukopisnou knihou světa (tzv. Codex gigas), schovali část ukradeného pokladu do tunelu pod Vltavou. Loutka Antonína Dvořáka z kouzelného kufru pak ožila v 19. století, kdy Nelahozeves dala světu jednoho z nejlepších hudebních skladatelů všech dob. Také jsme zjistili, že když se roku 1868 vezl základní kámen pro Národní divadlo z Řípu do Prahy, přenocoval právě v Nelahozevsi. Děti byly vtaženy do děje i díky kostýmům a mnohým rekvizitám a samy pak zinscenovaly příběh, ve kterém sedm statečných princezen zachraňovalo prince od zlé dračice.

Následovalo vystoupení Období sboru pod vedením Marty Mojžišové, které potěšilo publikum výběrem lidových písní z celého světa. Střídaly se veselé i melancholické a emotivní písně v různých jazycích a nářečích, z nichž některé byly doprovázeny hrou na didgeridoo či akordeon. Mužské i ženské hlasy se nesly Višňovkou a sklidily velký potlesk.

Po 19. hodině začalo představení Píseček divadla V. A. D. Kladno. Tato „jednoaktová“ divadelní bábovička, určená především tápajícím rodičům, sklidila obrovský ohlas u všech generací. Na třech lavičkách kolem pískoviště, které tvořilo ústřední scénu, se střetly tři prototypy rodičů a rozehrály nám všem velmi dobře známé rodičovské výjevy spjaté s problémy při výchově dětí a různými názory na jejich řešení. Vzájemná rodičovská konfrontace se vyostřila a vyvrcholila v překvapivé pointě.

Pro zvídavé děti byla připravena svatojánská stezka s úkoly, kterou mohly procházet samy, ve skupinkách či v doprovodu rodičů. Rozličné úkoly vycházely z příběhu o Rozárce a zaměstnaly dětem všechny smysly, tělo, pozornost i představivost. Děti na začátku stezky dostaly ručně malované kartičky s mapou sadu a políčky pro své odpovědi (kartičky navrhla a ilustrovala místní grafička, animátorka a kreativní žena Terezka Krsová) a na konci stezky hledaly zlaté kapradí a ukrytý poklad. Během celého odpoledne se děti mohly zabavit v kreativní dílničce a pomalovat si plátěné pytlíčky na své poklady speciálními barvami na textil.

Na nově vybudované terase před maringotkou bylo možné zakoupit si buřty na oheň, grilované maso, hermelíny, domácí guláš či vegetariánské kari s květákem a točené nápoje. Posezení bylo vyřešeno díky pivním setům a velkému stanu, které spolku zapůjčila obec Nelahozeves. Stromy byly ozdobeny krásnými dekoracemi, jež vyrobily členky Klubu ručních prací. Děkujeme všem výše zmíněným za jejich pomoc při organizaci akce.

Svatojánská Višňovka oslavila příchod léta. Během letních měsíců neprobíhají žádné brigády ani akce, neboť většina lidí je na prázdninách. Další plánovaná brigáda proběhne v neděli 4. září od 10 hodin. Bude se pokračovat ve stavbě terasy a pergoly pro její zastřešení. Stavba zastřešené terasy je projekt, který podpořila Nadace VIA v rámci programu Místo, kde žijeme. Konkrétně náš projekt si vybrala společnost Hornbach, která na něj přispěla částkou 100 000 Kč. 

Přejeme všem příjemný a pohodový zbytek léta a budeme se těšit na další setkání ve Višňovce.

Petra Tajčová