Přeskočit na obsah

Potulný sadař dorazil do Višňovky

Čtrnáct nových ovocných stromů a dvanáct keřů roste od soboty 21. listopadu v sadu Višňovka v Lešanech. Výsadba probíhala pod odborným dohledem sadaře a lektora Dominika Grohmanna, který působí pod značkou Potulný sadař.

Odrůdy jabloně, hrušně, slivoně, třešně, jeřábu, moruše, meruňky a višně vybral sadař tak, aby přinesly do sadu potřebnou biodiverzitu a aby dorostly větších výšek. V sadu mohou při řádné údržbě vydržet i přes sto let.

Výsadbě předcházelo rozsáhlé pročišťování a prosekávání sadu. Pokáceny byly desítky starých, nemocných a náletových dřevin, které tak uvolnily místo nové výsadbě.

Výsadbu zastřešil spolek Lešanský sad, jehož členové a příznivci o Višňovku dlouhodobě pečují. Brigáda proběhla za dodržení všech v současnosti platných vládních nařízení, umožňujících při zachování potřebných odstupů pobyt v přírodě a parcích.

Náklady na stromy, sadební materiál a konzultaci Potulného sadaře pokryla dotace Nadace ČEZ a neziskové organizace Spiralis, které se spolku podařilo v letošním roce získat.

(Vyšlo v Nelahozeveském zpravodaji, číslo 6/2020)

O akci napsal také Mělnický deník. Překlep v názvu článku mu samozřejmě odpouštíme.

V Lešanech u Nelahozevsi místní rodiny omlazují ovocný sad