Přeskočit na obsah

Svatojánská Višňovka letos již počtvrté

Svatojánská Višňovka se stává již tradiční sousedskou oslavou příchodu léta. Letošní novinkou byla například hudební pohádka, vystoupení pěveckého sboru, žonglérská dílna, klavírní vystoupení či knižní bazárek.

Sousedská oslava letního slunovratu připadla letos na 20. června. Vzhledem k vytrvalému dešti se zdálo, že na akci dorazí snad jen její organizátoři, tedy členové spolku Lešanský sad, ale během odpoledne přeháňky ustaly a do Višňovky dorazilo překvapivé množství lidí.

Jedním z hlavních lákadel byla autorská hudební pohádka s orientální tematikou „O sultánovi a krásné Parí“, kterou připravila a představila Petra Wandrolová, muzikoterapeutka z Nelahozevsi, která své vyprávění obohatila o zpěv a hru na různé exotické hudební nástroje. Děti se zapojily do pohádky nejen pomocí hudby a zvuků, ale i díky přichystaným převlekům a nejrůznějším doplňkům, které pomohly vytvořit představu orientu přímo v lešanské Višňovce. Pohádce předcházela tvůrčí dílnička, kde si děti mohly vyrobit vlastní chřestidlo.

Hudební štafetu potom převzalo Období sboru, spolek místních zpěváků a hudebníků, kteří pod vedením Marty Mojžišové nacvičili pásmo lidových písní, nezřídka s netradiční úpravou díky rozepsání do čtyřech hlasů, nebo doprovodem ne zcela známých hudebních nástrojů, jako je například didgeridoo, dechový nástroj australských domorodců (termity vydlabaný eukalyptový kmínek), nebo basové ukulele, havajský drnkací nástroj podobný kytaře. Některé skladby doprovázel africký buben či španělské kytary.

Po celou dobu oslavy hrál na klavír k tanci, zpěvu a poslechu Vojta Hrňák. Višňovkou se rozléhaly krásné tóny klasických klavírních skladeb, ale i písně populární, které si lidé nechávali zahrát na přání. 

Další zpestření nám do Višňovky přinesl Libor Jirásko z Kralup, který představil a ukázal mnoho žonglérských praktik a pomůcek a pomohl dětem i dospělým vyzkoušet si na vlastní kůži radost z této sportovní, artistické a téměř až taneční aktivity. Návštěvníci si mohli vyzkoušet i „slack-line“ – úzký popruh natažený mezi dvěma stromy, na kterém lze balancovat, chodit nebo dokonce skákat. K dispozici byl i smyslový chodníček, kde lze zažít bosou chůzi po různých přírodních materiálech.

Dalším milým stanovištěm se stal knižní bazárek. Kdokoliv mohl přinést knihy, které už doma nepotřeboval, a ty si našly nové majitele. Knihy se vyměňovaly, darovaly, nebo jen prohlížely.

Snad nejrušnějším místem v sadu je vždy „stůl hojnosti“, tedy stůl, na který příchozí návštěvníci pyšně přinášejí své domácí dobroty. Velký úspěch mělo domácí kváskové pečivo, pomazánky, sladké buchty, muffiny, dorty, slané koláče, ale také domácí sirupy, šťávy a nejrůznější likéry. U tohoto stolu vždy probíhá živá diskuse, ochutnávky, výměny receptů a seznamování. Obzvlášť děti tento stůl milují.

Akce se navzdory počasí krásně vydařila, přivedla některé nové lidi, pomohla utužit sousedské vztahy a oživit prostředí bývalého sadu. Děkujeme, že tyto skvělé zážitky tvoříte společně s námi.

Nejbližší akce, které se můžete zúčastnit, je lekce jógy pod korunami stromů. Povede jí jógová lektorka a terapeutka Petra Plutnarová. Lekce vhodná i pro začátečníky se bude konat v neděli 26. července od 18 hodin, a to pouze za příznivého počasí. Výtěžek z dobrovolných příspěvků půjde na charitativní účely.

V září se můžete těšit na „letní kino“ pro veřejnost. Promítání filmu doplní beseda s kameramanem Martinem Tichovským o tom, jak se natáčí film a co všechno toto umění obnáší. Akce se uskuteční v sobotu 19. září od 18 hodin, pouze za příznivého počasí.

O termínu konání dalších akcí vás budeme informovat na Facebooku. Pokud se chcete zapojit do aktivit, které spolek Lešanský sad pořádá, budeme rádi, když se nás budete kontaktovat. Jste srdečně zváni.

Petra Tajčová

Foto: Martin Tichovský a spolek Lešanský sad