Přeskočit na obsah

Jaro ve Višňovce v plném proudu

Letošní příchod jara byl velmi odlišný od těch, které pamatujeme. Příroda se sice probouzela stejně jako každý rok, ale my jsme kvůli koronavirové pandemii zůstali izolovaní ve svých domovech, nemohli se setkávat ani společně zvelebovat naše okolí.

Členové spolku Lešanský sad, kteří právě letos na jaře odstartovali již čtvrtou sezónu svého působení ve Višňovce, ale nezaháleli a během karantény docházeli do sadu individuálně a s heslem „každý sám, všichni spolu“ uklízeli dřevo, sázeli petrklíče či vybudovali bosou stezku, tolik oblíbenou u dětí.

Bosý chodníček v sadu

Bosý chodníček (nebo také smyslová stezka) je jednoduchý chodník, na němž se střídají různé povrchy, zpravidla přírodní (např. klacíky, kameny, šišky, piliny, mech, kůra). Chůze po smyslovém chodníku bosýma nohama přináší příjemný, až terapeutický kontakt s přírodou, a umožňuje chodidlům aktivně reagovat na podněty, kterých se jim v botách nedostává. Chodníček mohou využívat lidé jakéhokoliv věku, a to dokonce i se zavázanýma očima, což údajně umocňuje smyslový zážitek.

Priority spolku pro letošní rok

Členové spolku se v současné době soustředí na naplánování a zdárné uskutečnění jednotlivých priorit, které si pro tento rok vytyčili.

Těmito prioritami jsou: obstarání zázemí pro spolek přímo v sadu (ve formě maringotky); podzimní komunitní výsadba ovocných stromů; uspořádání dvou větších sousedských slavností (na letní a zimní slunovrat), konání pravidelných středečních setkání rodičů a dětí a samozřejmě organizace pravidelných pracovních brigád.

S podrobnostmi týkajícími se jednotlivých priorit vás budeme průběžně seznamovat během roku.

Přidejte se

V tuto chvíli vás srdečně zveme na tradiční sousedskou oslavu letního slunovratu, tzv. Svatojánskou Višňovku, která se bude konat v sobotu 20. června od 16 hodin. Dále se můžete připojit k lekci jógy pod korunami stromů, kterou bude provázet místní jógová lektorka a terapeutka Petra Plutnarová, a to 26. července od 18 hodin (jen v případě příznivého počasí).

Pokud jste příznivci volné hry v přírodě, neváhejte a připojte se ke skupině rodičů a dětí, která se schází každou středu odpoledne ve Višňovce (cca 15–17 hodin).

O konkrétních setkáních informujeme skrze Facebook (www.facebook.com/lesanskysad).

Pokud vás zajímá, co děláme, a rádi byste se zapojili více, kontaktujte prosím Petru nebo Kláru (tajcova.petra@seznam.cz, klara.slehoferova@gmail.com).

Do Višňovky můžete samozřejmě zavítat i kdykoliv jindy, mimo termíny vyhlášených setkání, a užít si prostor, který nabízí mnoho krás a dobrodružství. Můžete si zde i rozdělat oheň, jen se prosím chovejte ohleduplně a s respektem k přírodě i práci jiných lidí.

Těšíme se na setkání s vámi, kdykoliv ve Višňovce i mimo ni.

Petra Tajčová