Přeskočit na obsah

Višňovka v létě a na podzim

Během letošních prázdnin měli příznivci lešanské Višňovky hned několik příležitostí k setkání, zábavě i cvičení. Na podzim budou členové komunitního spolku sad dále udržovat, zvelebovat a budovat v něm nové prvky. Těšit se můžete i na adventní besídku.

Prázdninová Višňovka

Novinkou v kalendáři letních akcí bylo cvičení jógy pod korunami stromů. Naplánovány byly dvě lekce, jedna na červenec a druhá na srpen, jelikož nebylo zřejmé, jaký bude o cvičení zájem. A ten několikanásobně předčil naše očekávání.

Hlavním tahákem byla sama cvičitelka, Petra Plutnarová z Lešan, která vede pravidelné kurzy jógy v Nelahozevsi, Kralupech, Praze a dalších městech, a je nejen lektorkou jógy, ale také jógovou terapeutkou. První lekce komunitní jógy ve Višňovce se konala 28. července a byla obsazena zejména účastníky Petřiných kurzů. Ze všech stran se začali scházet lidé s podložkami na cvičení, mnozí z nich byli ve Višňovce (i v Lešanech) úplně poprvé. Všichni si lekci v příjemném prostředí lešanského sadu chválili, a tak není divu, že na další setkání 25. srpna přišlo několik desítek nadšenců. Tentokrát obyvatelé Lešan a Nelahozevsi tvořili téměř polovinu všech zúčastněných. Pro některé to bylo úplně první setkání s jógou, někteří se rovnou přihlásili na podzimní kurz.

Další novinkou v komunitním dění bylo Loučení s prázdninami ve Višňovce, které se konalo 31. srpna. Největším lákadlem pro příchozí bylo bezesporu divadelní představení Teatro Tyrátjátro v podání Divadelního spolku Scéna Kralupy. V tomto neobyčejném představení, jak sami jeho tvůrci popisují, jsme viděli věci nevídané a slyšeli věci neslýchané. Byli jsme velmi poctěni, že divadlo, které je k vidění pouze jednou do roka na celé naší zemi, přijelo právě k nám do lešanské Višňovky. Dvacítka ochotníků se postarala o skvělou zábavu, která oslovila děti, rodiče i prarodiče. K dobré pohodě přispěl i další milý host, Daniel Krs s rodinou, který po celou dobu akce připravoval „pravé lešanské presso“. Dan je profesionální barista, který bude v Praze otevírat svoji vlastní kavárnu. Skvělý kotlíkový guláš přímo na ohni uvařil Míra Mejtský s manželkou Annou. O další dobroty, které připravili členové spolku a někteří příchozí, nebyla nouze. Zábavu ve večerních hodinách obstarali místní hudebníci a zpěváci.

Děkujeme všem, kteří se na pořádání komunitních akcí aktivně podílejí, i těm, kteří se přijdou podívat a pobavit, neboť tento zájem je pro nás hybnou silou, motivuje nás k dalšímu konání a přesvědčuje nás, že to celé má smysl.

Podzim ve Višňovce

Na podzim budou členové spolku pořádat několik pracovních brigád, a to 21. a 29. září, 12. října, 16. listopadu a 7. prosince. V plánu je pravidelný prořez stromů, kácení náletových dřevin, zpracování dřeva, budování mobiliáře či herních prvků. Na programu bude také adventní besídka s trdelníkem, svařákem a koledami. O konání akcí a jejich podrobnostech vás budeme informovat skrze facebookovou stránku www.facebook.com/lesanskysad.

Chcete se stát členem spolku?

Zajímá vás, co se děje ve Višňovce? Chtěli byste mít možnost aktivně se podílet na plánování a organizování akcí a ovlivňovat jejich charakter? Líbí se vám, co děláme, a chtěli byste se k nám přidat? Pokud odpovíte alespoň jednou ano, jste srdečně vítáni mezi nás. Rádi vám poskytneme více informací.

Petra Tajčová